Srí Lanka – čajový lístek v Indickém oceánu

Výstižný název pro cestopisnou přednášku Václava a Lenky Špillarových, kteří po delší kovidové pauze zavítali na naši školu. Studenti se tak mohli přenést na okouzlující ostrov Cejlon, kde leží země s velkou historií, přírodní krásou, a hlavně jedinečnou autenticitou.

Ač se dnes země ocitá v ekonomické krizi, Václav Špillar nám tuto jedinečnou tropickou zemi dokázal přiblížit tak, že bychom se tam ihned rozjeli. Ochutnali bychom zdejší tropické ovoce včetně několika druhů banánů či obrovského jackfruitu. Nesměl by chybět výstup na posvátnou Adamovu horu a návštěva věhlasných čajovníkových plantáží včetně prohlídky továrny Sira Liptona v Dambatene. Určitě bychom prozkoumali řadu starých chrámů a svatostánků v Pollonaruwě, Kandy či Sigiryii, nakoukli také do džungle na divoké slony, krokodýly a buvoly.

Určitě bychom nevynechali koupání slonů indických na řece Pinawala, pohled na rybáře sedící a chytající ryby na kůlech, nebo želví líheň na jižním pobřeží. Vlastně není divu, že je  Srí Lanka jedním z nejnavštěvovanějších míst naší planety.

Velký dík patří Václavu Špillarovi, který se svojí autentickou lidskostí a nadšeným vyprávěním dokázal zaujmout naše studenty, přimět je k zamyšlení, a nakonec v nich i probudit cestovatelskou vášeň.

Už nyní se můžeme těšit na příští školní rok, kdy se Spolu se Špillarovými vydáme do Egypta.

Organizátor Mgr. Lenka Kořínková