Den třídního učitele

Dne 13.4. 2023 se naše třída III.A společně s I.G vypravila na exkurzi do Sázavy. Nejprve jsme navštívili Sázavský klášter, kde jsme absolvovali komentovanou prohlídku. Sázavský klášter byl v 11. století založen svatým Prokopem. Zopakovali jsme si znalosti z hodin literatury o tom, že právě zde, v Sázavském klášteře, se nejdéle udržela staroslověnština jako bohoslužebný jazyk.

V severní zahradě jsme viděli základy kostela svatého Kříže. V interiéru kláštera jsme mohli obdivovat třeba kapitulní síň s překrásným žebrovým klenutím. Výjimečná je svými nástěnnými malbami s výjevy Panny Marie těhotné a Madony Sázavské kárající malého Ježíška.

Na nádvoří zámku stojí zvonice. Na zdech zvonice jsou vytesány tři hvězdy, komu se podaří najít všechny, splní se mu podle pověsti přání. Takže některým z nás se začnou plnit sny.

Po obědě jsme naši exkurzi zakončili v sázavských sklárnách Kavalier. Měli jsme možnost vidět celý proces výroby, dokonce i ruční výrobu-skláře vyfukující sklo. Značka skláren SIMAX je celosvětově známá. Vyrábí se zde užitkové sklo, a hlavně známé varné sklo používané v laboratořích, průmyslu i domácnostech.  Velké zakázky má firma pro značky IKEA a TCHIBO.

Děkujeme paní prof. Šorčíkové za uspořádání exkurze.

K. Lazarovská, A. Syrová, III.A