Exkurze 2. lycea v Americkém centru a Poslanecké sněmovně

Ve čtvrtek 13. 4. 2023 se třída 2. L, vedená třídním učitelem Mgr. Tomášem Burdou a Mgr. Ladou Markovou, vydala na exkurzi do Prahy, aby navštívila Americké centrum a Poslaneckou sněmovnu. Nejdříve jsme zamířili do Amerického centra, kde nás přivítala sympatická paní koordinátorka Kristýna Šejnohová, jež nám ukázala místní knihovnu a seznámila nás se vzdělávacími programy pro české studenty středních i vysokých škol, kteří mají zájem studovat nebo pracovat v USA. Dále jsme měli možnost diskutovat s paní diplomatkou Arlene Fetizanan z velvyslanectví o aktuálních tématech, jako jsou energetická chudoba, inflace, reforma vzdělávání nebo ochrana životního prostředí (projekt Willow).        

Poté jsme se přesunuli k budově Poslanecké sněmovny, kde jsme museli projít nezbytnou bezpečnostní prohlídkou. V prostorách sněmovny nás uvítala příjemná paní poslankyně Klára Kocmanová, která nás celou dobu provázela. Shodou okolností jsme měli možnost vidět i paní poslankyni Alenu Schillerovou při natáčení rozhovoru pro média. A někteří z nás využili příležitosti se s ní vyfotit. Následně nás čekala prohlídka jednacího sálu, ve kterém zasedají poslanci i členové vlády. Tento sál je mnohem menší, než jsme si původně mysleli. Celá budova Poslanecké sněmovny je nádherně zařízená a moc se nám líbila.

Také počasí nám přálo a exkurzi jsme si všichni užili. Děkujeme oběma jmenovaným vyučujícím za organizaci této zajímavé akce a doufáme, že se do Amerického centra i Poslanecké sněmovny ještě někdy vrátíme.

Adéla Bajerová, 2. lyceum