Židovské tradice a zvyky

Dne 24. 2. 2022 naše třída II. A navštívila Josefov (bývalé židovské město) v Praze. Prohlídka začala v Židovském muzeu přednáškou o judaismu, především o rozdílech mezi muži a ženami z hlediska náboženství.

Další zastávka byla ve Staronové synagoze, jedné z nejstarších stále fungujících synagog v Evropě. Pokračovali jsme do Pinkasovy synagogy, v níž se nachází památník českých židů, kteří se stali obětmi holocaustu. Následoval Starý židovský hřbitov, jenž je spolu se Staronovou synagogou nejvýznamnější památkou pražského Židovského města. Protože náboženský zvyk zakazuje Židům rušit staré hroby a pozemek nestačil potřebám, byly na hřbitov naváženy další a další vrstvy nové půdy a starší náhrobní kameny bývaly při tom vyzdviženy do vyšších vrstev, takže se časem vytvořilo až 12 vrstev nad sebou!

V neposlední řadě jsme si prohlédli synagogu Klausovou, jejíž interiér je rozsáhlým muzeem o zvyklostech spojených s narozením, obřízkou, slavností bar micva, svatebním obřadem i rozvodem aj. Na závěr jsme se podívali do synagogy Španělské, nejmladší synagogy na území pražského Židovského města.

Za výlet děkujeme paní profesorce Mgr. Jaroslavě Šorčíkové a paní profesorce RNDr. Taťáně Vránové.

Marek Tlapák, II. A