Putování do Číny – říše za Velkou zdí

Když mě ke konci minulého školního roku oslovilo produkční oddělení projektu Svět kolem nás s nabídkou shlédnutí vybraného programu pro jednu třídu zdarma, vybrala jsem septimu a program zaměřený na Čínu. Chtěla jsem si udělat jakési srovnání s námi každoročně navštěvovaným programem Planeta Země 3000.
Projekce trvala 70 minut včetně následné besedy s přímými účastníky expedice, kde jsme se mohli zeptat na cokoliv. Více než dvouměsíční expedice nashromáždila opravdu spoustu zážitků, informací a poutavých příběhů z tak politicky i kulturně nestabilní země. Seznámili jsme se s historií a politickým systémem v zemi, prošli si supermoderními metropolemi jako Peking, Šanghaj a Hongkong, udělali si výšlap po Velké čínské zdi a navštívili Ujgury v provincii Sin-ťiang. Nechybělo putování za pandou velkou i červenou, čajem Pu-Erh či ochutnávky tradičního čínského jídla (smažené štíry nevyjímaje). Asi nejsilnějším zážitkem pro expedici (následně i pro nás) byla účast na nebeském pohřbu.
Poznat a popsat nejlidnatější zemi světa během hodiny není vůbec jednoduché, ale týmu projekce Svět kolem nás se to z velké části podařilo, a tak se budeme těšit na jejich pořad naplánovaný na říjen následujícího školního roku, který nás zavede do exotické Indonésie.
Mgr. Lenka Kořínková