Zelená hora

Dne 12. června 2024 naše kvinta vyrazila na dlouho slibovanou exkurzi do Žďáru nad Sázavou. Hlavním tématem výletu byl významný barokní architekt Jan Blažej Santini a jeho slavné stavby.
Nejprve jsme se všichni, naštěstí bez opozdilců, sešli u vlakového nádraží, odkud jsme cestovali na místo určení. Po důkladném přepočítání jsme pokračovali pár kilometrů pěšky (jako správní poutníci) až k Zelené hoře. Vzhledem k dobré náladě cesta rychle ubíhala, takže jsme za chvíli stáli u obdivuhodné památky UNESCO, poutního kostela svatého Jana Nepomuckého. Paní průvodkyně tady všem pověděla mnoho zajímavostí a objasnila spoustu skrytých symbolů, které by nám jistě jinak zůstaly utajeny.
Odpoledne jsme navštívili Muzeum nové generace v areálu kláštera. Během prohlídky návštěvník vstoupí do temných hvozdů, kde nebojácní mniši vybudovali první klášter. Pak se seznámí se s jedním dnem v životě mnicha a objeví krásu cisterciáckého umění. Poté se přesune do období baroka. Tam se potká s opatem Vejmluvou, výraznou osobností bývalého kláštera, a uvidí i geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela.
Exkurze se nám moc líbila, a protože jsme se vzorně chovali, můžeme se, jak nám slíbila paní profesorka Šorčíková, těšit na další.